17 Ekim 2009 Cumartesi

Madde - 4 --- Michelson-Morley Deneyi

 Bu deney çok ilginç bir çıkarımdan yola çıkılarak tasarlanmış bir deney,
O zamanlar insanlar ışığın dalgalardan oluştuğunu düşünüyorlar. Ancak bir sorun var dünya ile güneş arasındaki muazzam boşluk, şimdiye kadar gözlemlenen dalgalar hep maddesel bir ortama ihtiyaç duymuşlar olmadığında dalgada gözlenememiş, öyleyse eğer ışık bir dalga ise  güneş ile dünya arasındaki madde olmayan boşluğu nasıl geçipde gelebiliyor ? sorusu bilim inanlarını meşgul etmiş..
   Sonuçta tüm boşluğu dolduran bir akışkanın var olduğu ve ışığın bu akışkanı kullanarak güneşten dünyamıza geldiği (dalgalar şeklinde) teorisini ortaya atmışlar. Maddeye tarihsel olarka ether adı verilmiş
 Michelson ve Morley adlı bilim adamlarıda bu akışkanın varlığını ispatlamak üzere (ironik olarak) bu deneyi kurgulamışlar.
  Kurgu yaklaşık olarak şöyle;
 Güneş ve Dünya bu akışkanın içerisinde dönmekte, akışkan içerisinde hareket eden cisimler akışkanda bir hareket meydana getirirler bu akıntı diyeceğimiz olguya "ether rüzgarı" demişler.
Michelson ve Morley bir düzenekle birbirine dik doğrultuda iki ışık kaynağından çıkan ışıkları kesiştirerek interferometre adı verilen cihazla girişim desenleri oluşturup rüzgarın dolayısı ile ether'in varlığını ispatlamaya
çalışmışlar .
  Teknik düzenekler Kurulduktan sonra deney yapılmış hemde pekçok kez ancak hiç bir girişim gözlenememiş buradan iki sonuç çıkarmışlar.
  1 -- Esir yok     2. Dünya dönmüyor.
Sağduyu 2. maddeyi kabul etmediğinden, Esir yok denmiş
Bu noktada; benim düşüncelerime bu kadar yakın bir deneyin tarihte yapılmasından memnun oldum ancak buna rağmen benim vardığım sonuçlara varılamamasını anlayamadım ve deneyi inceledim.
Deneye bugünkü bilgiler ışığında tekrar bakıldığında, önemli eksiklikler göze çarpıyor.
En önemlisi  deneyin ön koşulları ve kabulleri bu nokta benim baktığım açıdan son derece eksik o tarih için normal olan bu durum deneyin bugün tekrar yapılmasını gerekli kılıyor.

  Deneyi tekrar yapmayacağımızdan aynı sonuçları, farklı bir önkoşulla yeniden değerlendireceğim.
Bugün eksik olan önkoşul ; O zaman ışığın hareket etmesi için gerekli olan bir madde olarak kabul edilen ether'in, aslında hem ışık, hem de maddenin var olabilmesi için gerekli olan bir olgu olduğunun kabul edilmemesi idi.
  Bu önkoşul ile başlanacak ve aynı sonucun alınması kesin olan bu deneyden sonra çıkarılacak sonuç
(önceki yazımdan dolayı) 1 madde olamaz yani Esir yoktur sonucu çıkarılamaz.
  Ama 2. madde çıkarılabilir. Biliyorum bunu sağduyu kabul etmiyor. Ama bu kuvvetle mümkün, yukarıdaki ön koşula göre ışıkla maddeyi ayırmıyoruz, ether her ikisi içinde zorunlu bir ortam değişkeni.
Bugün maddenin yoğunlaşmış enerji olduğunu biliyoruz, dolayısı ile ışığı oluşturan enerjinin karakteristiği ile maddeyi oluşturan enerjinin karakteristiği benzerlik arzediyor ve her ikiside aynı ortam içerisinde.

  Dalga hareketlerini biliyoruz ortam hareketi ilerleme yönüne dik ve toplam yerdeğiştirme sıfır (0), dolayısı ile ışık nasılki ether içerisinde bir rüzgar oluşturamazsa, dünyada (madde olduğundan) dolayı ether içerisinde bir rüzgar oluşturamaz. Dolayısı ile böyle bir rüzgarı (akıntı hareketi) ölçme girişimleri başarısız olacaktır.

Sanırım neyi kastettiğimi anladınız. Madde için tamamen farklı bir pencereden bakmaya çağırıyorum sizleri.
İçinde parçacık olmayan bir perspektif.

4 yorum:

  1. İlginç bir önerme,
    "O zaman ışığın hareket etmesi için gerekli olan bir madde olarak kabul edilen ether'in, aslında hem ışık, hem de maddenin var olabilmesi için gerekli olan bir olgu olduğunun kabul edilmemesi idi."
    Diyorsunuz, eğer söylediiniz gibi bir ether oluşturulursa deney başarılı olabilir, bu durumda hem ether vardır hem de dünya dönüyor doğru olmaz mı?

    YanıtlaSil
  2. İçindee parçacık olmayan bir perspektif, "bireysel bilincin" olmaması anlamına gelir. Bu da tanrının kendini seyretmek isteği ile çelişir. Eğer tanrı buistekten vaz geçiyorsa, amenna :)

    YanıtlaSil
  3. Hayır !! deney başarılı olmaz aslında deney yeniden tasarlanmalıdır. Dünya dönüyor ancak bu farklı bir şekilde esire göre bir hareekt yok, dolayısı ile bize göre bir dönme var ama esire göre her şey sabit hareket eden hiç bir şey yok, dolayısı ile hem ether var ve hemde dünya dönüyor ama dünyanın dönmesinin ethere hiç bir etkisi yok..

    YanıtlaSil
  4. İçinde parçacık olmayan perspektif parçacığı tümden reddetmiyor, sadece yapısının sandığımız şeyden çok farklı olduğunu ima ediyor. Yani uzay zaman dokusunun belirli bir forma girmiş hali dinamik olrak hareket eden dışarıdan statik ve durağan görünüp, aslında hareket eden bir varlık. Eğer bu hareketi durdurursanız ortada parçacık olmuyor tek var olan boş bir vakum bölgesi.

    YanıtlaSil